Mielőtt útnak indul, a legfontosabb előkészületek közé tartozik a kiválasztott ország beutazási kötelezettségeinek és egészségügyi helyzetének feltérképezése. Ehhez nyújtunk kiindulópontot az alábbiakban.

Ne kockáztasson, utazás előtt legalább egy hónappal keresse fel háziorvosát vagy az Önhöz legközelebbi oltóközpontot. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló betegségeket, de válassza a biztos megoldást és kérjen részletes tájékoztatást az illetékes intézményektől!

A szükséges védőoltásokat a célországban jelentkező veszélyek határozzák meg az országinformációs leírásoknál megtalálják a szükséges oltások listáját.

Vírusos májgyulladás

Okozója
A hepatitis A vírus emberi érintkezéssel (piszkos kéz) – különösen rossz közműellátottság és zsúfoltság esetén – terjed. Betegségük elején, székletükkel ürítik a fertőzöttek a vírust. Az ételt előkészítő személyzet gyakran a járvány okozója, nagy tömegeket akkor érint, ha az ivóvíz rendszerbe szennyvíz kerül. A part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételek, valamint a széklettel trágyázott földben termelt nyers zöldségek is fertőzöttek lehetnek. A hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el.
Betegség
Hirtelen kezdet néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Néhány nap elteltével étvágycsökkenés, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi. A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, melynek a fertőzés átadásában jelentős szerepe van.
Különösen kockázatos területek
Az egész világon elterjedt betegség, de a fejlődő országokban a fertőzöttség lényegesen magasabb.
Védőoltás
Két módja van a védelemnek: azonnali hatást gamma-globulin adásával lehet elérni, ez azonban csak 6 hétig tart. Az aktív védőoltás elölt vírust tartalmaz. Az első oltás után 6-12 hónapos, a második után 10 -15 éves védelem alakul ki.
Oltási reakció
Az oltás helyén bőrpír, enyhe duzzanat, fájdalom jelentkezhet
Mennyi időre ad védettséget
Egyetlen hepatitis A oltás 3-5 évre nyújt védettséget. A teljes hepatitis A oltási sor felvétele esetén (mely 2 védőoltásból áll) legalább 20 évre szóló védettség szerezhető.

Vírusos májgyulladás

Okozója
A hepatitis B vírus, mely a beteg vagy vírushordozó személy nyálában, testváladékaiban és vérében is kimutatható. A váladékkal, vérrel szennyezett eszközök is közvetíthetik a fertőzést. A hepatitis B fertőzés történhet: – minimális mennyiségű vérzéssel járó véletlenszerű karcolás eredményeként, – rosszul sterilizált fecskendő vagy injekciós tű közvetítésével, – kábítószeresek körében közös fecskendő használatával, – tetoválással, fülcimpa vagy orr lyukasztása – akupunktúrával, – testnedvekkel (nyál, anyatej, menstruációs és hüvelyváladék, ondó).
Betegség
A májgyulladás sárgasággal és általános tünetekkel, gyengeséggel jár. A fertőzöttek jelentős hányada nem észleli a betegséget, de élete későbbi szakaszában krónikus májbeteggé válhat. Az idült májgyulladás a májrák leggyakoribb okozója.
Különösen kockázatos területek
Az egész világon elterjedt a betegség. A fejlődő országokban a lakosság fertőzöttsége magasabb, ezért a nemi kapcsolat vagy orvosi beavatkozások veszélye nagyobb.
Védőoltás
Genetikus úton előállított hepatitis B vírus felületi antigént tartalmaz. Az immunreakció kialakulásához két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. Három oltás után életre szóló a védettség. Különleges helyzetekben gyorsított oltási renddel oltanak. Hazánklban 2000 óta a 14 éveseket kötelezően oltják hepatitis B ellen.
Oltási reakció
Nagyon ritkán fordulnak elő enyhe helyi tünetek (bőrpír, fájdalom).
Mennyi időre ad védettséget
A teljes oltási sorozat felvétele esetén (3 adag oltóanyag) a védettség életre szóló, emlékeztető oltás felvétele nem indokolt.

Hastífusz

Okozója
A Salmonella typhi nevű baktérium, melyet a fertőzöttek székletükben ürítenek. Széklettel szennyezett étel, tárgyak, piszkos kéz közvetíti egyik emberről a másikra. Rossz közműellátottságú, zsúfolt helyeken járványos formában tör ki, ha az ivóvíz fertőzött széklettel szennyeződik.
Betegség
A baktériumok megtapadnak a vékonybél és vastagbél nyirokmirigyeiben, ott fekélyt okozhatnak és bekerülnek a véráramba. A hastífusz nem feltétlenül hasmenéssel járó betegség: a láz ellenére jellegzetesen alacsony pulzusszám, fejfájás, influenzaszerű tünetek kísérik. Súlyos esetekben szív, idegrendszeri és bélrendszeri szövődményekkel járhat.
Különösen kockázatos területek
Bárhol a világon, ahol rosszabbak a higiéniás körülmények
Védőoltás
Jelenleg Magyarországon a baktérium tokanyagát tartalmazó vakcina van forgalomban, amely 3 éves védelmet biztosít. A védettség kialakulásához kb. 10 -14 nap szükséges. Kétéves kor alatt, a tokanyagot tartalmazó oltóanyag nem alakít ki megfelelő védőhatást.
Oltási reakció
Igen ritkán: 1-2 napig tartó helyi fájdalom.
Mennyi időre ad védettséget
3-5 évre szóló védettség érhető el, majd újraoltás javasolt.

Torokgyík

Okozója
A beteg ember cseppfertőzéssel és tárgyak közvetítésével terjeszti a Corynebacterium diphtheriae baktériumot.
Betegség
Láz, nehezített légzés, rekedt köhögés és nyirokcsomó-duzzanat járhat a mandulákon látható jellegzetes szürkés felrakódást. Lepedék és orrfolyás kíséri az orrüregi fertőzést. Szövődményként a baktérium által termelt toxin szívizom és ideggyulladást, bénulást okozhat.
Különösen kockázatos területek
Elsősorban a gazdaságilag elmaradt országokban fordul elő, ahol a védőoltások nem hozzáférhetők, vagy ahol egyéb okból elmaradtak a gyermekkori oltások (pl. vallási meggyőződésből).
Védőoltás
A gyermekeket csecsemőkoruktól többször oltják a betegséggel szemben (Di-Per-Te oltások) Felnőttek védettsége a kor előrehaladtával csökken. Azokba az országokba utazó felnőtteknek, ahol a betegség elterjedt (a védőoltásokat nem alkalmazzák) a tetanusz és poliomielitis oltással kombinált Dultavax vakcinát adják, 10 évente.
Oltási reakció
Az injekció beadási helyén 1-2 napig tartó enyhe fájdalom, bőrpír, duzzanat, esetleg hőemelkedés léphet fel.
Mennyi időre ad védettséget
10 évente újraoltás szükséges

Veszettség

Okozója
A veszettséget vírus okozza. Az állatvilágban elterjedt kórokozó, emlősök és rágcsálok fertőzik az ember közvetlen környezetében élő kutyákat, macskákat. Az emberi fertőzés a bőrön illetve a nyálkahártyákon keresztül, a beteg állat harapása, marása révén történhet. A veszett állat teteme is fertőz! Az amerikai kontinensen denevérek, vámpírok fertőzöttsége is ismert, ezek tartózkodási helyén, barlangokban a belélegzett levegő is tartalmazhatja a vírust.
Betegség
A vírus a behatolási kaputól idegrostok mentén halad a központi idegrendszer felé, ahol gyulladást, majd elhalást okoz. Jellegzetes tünetek az idegfájdalom, fejfájás, láz, víziszony, depresszió vagy dühroham. A halált a légzésbénulás okozza. A betegség gyógyíthatatlan. A lappangási idő néhány naptól, hónapokig tarthat. Ez alatt az idő alatt van lehetőség arra, hogy védőoltással – a tünetek megjelenése előtt – védelmet alakítsunk ki.
Különösen kockázatos területek
Védőoltás
Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz. Fertőzés alapos gyanúja esetén, az időben elkezdett ismételt oltással meg lehet akadályozni a betegség kialakulását. Folyamatosan fennálló veszélyeztetettség esetén célszerű védőoltást adni megelőzés céljából. 3 hónapnál hosszabb ideig fertőzött területen tartózkodóknak, kisgyermekeknek vagy foglalkozásuk miatt különösen veszélyeztetettek (zoológus, barlangász, néprajzkutató, vadász, biciklivel, motorral utazók stb.) 0., 7. és a 21 – 28. napon kaphatnak oltást. Veszettségre gyanús sérüléskor újabb oltásra szükség van!
Oltási reakció
Oltási reakcióként helyi bőrpír, fájdalom esetleg láz, fejfájás léphet fel.
Mennyi időre ad védettséget
Tartós veszélyeztetettség esetén 1-2 évenként emlékeztető oltást kell adni. A fejlődő országokban a modern vakcinák esetleg nem hozzáférhetők, így sérülés esetén az orvosi ellátásnak egyéb veszélye is lehet.
Egyéb
Az állat harapásakor tetanuszfertőzés (merevgörcs) is bekövetkezhet, ennek megelőzésére másik oltás szükséges. Az alapos sebtisztítás, sebellátás mindkét betegség veszélyét jelentősen csökkenti.

Malária

Okozója
Egysejtű plazmódium (P. falciparum, P. ovale, P. vivax. P. malariae), melyet az Anopheles szúnyogok vérszívás közben visznek át egyik emberről a másikra. 4 faja terjedt el, melyek különböző súlyosságú betegséget okoznak. Az egysejtű az emberben és a szúnyogban is szaporodik. A szaporodási fázis megszakításával előzhető meg, vagy gyógyítható a betegség.
Betegség
A szúnyogcsípés után, 6 -16 nappal kezdődik hidegrázással, melyet erős verítékezés követ. Szabályosan (ciklikusan) 48 – 72 óránként ismétlődő rohamokban egymást váltják a láztalan és lázas időszakok. Lép-, májduzzanat, súlyos formában idegrendszeri jelek és veseelégtelenség a főbb tünetek. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet. Figyelem: ritkán előfordul, hogy a maláriás tünetek hónapokkal az utazás után jelennek meg.
Különösen kockázatos területek
A kórokozók elterjedése és gyógyszerérzékenysége szerint a WHO a világot A, B és C zónára osztotta fel, az alapján tesz javaslatot az orvos a malária ellenes szerek vonatkozásában. A: K-Amerika, Arab-félsziget, Törökország DNy-i része, É-Pakisztán, Kína középső területe, É-Afrika. B: Namíbia, Venezuela, Kolumbia, Equador, Szaud- Arabia, Sri Lanka, India, Fülöp-szigetek, Pakisztán, Afganisztán. C: Ny-, Közép-, és Kelet-Afrika, az Amazonas területe, Hátsó India, Malajzia és Indonézia bizonyos területei. A kórokozók sajátossága, hogy a gyógyszerrel szemben idővel ellenállókká válnak. Emiatt folyamatosan új készítmények kidolgozására és alkalmazására van szükség. Az A övezetbe utazónak hetente egyszer, két tbl. Delagilt kell szedni, indulás előtt két héttel kezdve és hazaérkezés után még 4 hétig folytatva. B övezetben a heti egyszer két tbl. Delagil mellett, naponta két tbl. Paludrint kell bevenni. Utóbbi hazánkban nem kapható, így e kombinált tbl. szedése helyett a Lariam tbl. javasolt. A Paludrin tabletta a célországban beszerezhető és elég a megérkezéstől szedni. A C övezetben a legsúlyosabb maláriát okozó plazmódium (Pl. falciparum) ellen a Lariam biztosít védelmet. Alternatívát jelent a Doxycyclin vagy a Malarone.
Védőoltás
Oltás malária ellen nincsen jelenleg, de tabletták vannak. 2000 m felett nincs malária, és a turisták által látogatott helyek többnyire maláriamentesek. A malária profilaxis és a rovar-riasztás (+szúnyogháló) együttesen véd! A maláriát terjesztő szúnyog napnyugtától napkeltéig csíp, ekkor kell fokozottan óvni magunkat. Jól szellőző, hosszú ujjú felsőrész és a bokákat is fedő ruházat a legmegfelelőbb. A szabadon lévő testrészeket rovarirtóval (szúnyogriasztóval) a használati utasításnak megfelelő rendszerességgel – kell védeni, erre több készítmény is forgalomban van (Protect B, Szu -Ku, Autan stb.). A kórokozók elterjedése és a gyógyszerérzékenység alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) A, B és C övezetet különít el. Ez az oka annak, hogy területenként más és más készítmény szedése javasolt . Lariam (Mefloquin): a felnőtt dózis 1 tabletta hetente. A profilaktikum szedését egy héttel a maláriás területre való érkezést megelőzően kell elkezdeni, majd a kinttartózkodás alatt hetente egy tabletta szükséges, a hazaérkezést követően még 4 hétig folytatva. Kontraindikált terhesség, epilepszia, véralvadásgátlók szedése vagy pszichiátriai rendellenesség fennállása, továbbá mefloquin iránti ismert hiperszenzitivitás esetén. A gyermekadag a testsúlytól függ! Delagil (Chloroquine): két héttel a maláriás területre való érkezést megelőzően kell elkezdeni szedését, majd a kinttartózkodás alatt hetente egy tabletta szükséges, a hazaérkezést követően még 4 hétig folytatva. Kontraindikált epilepsziásoknak, felnőtt adagja 2t/hét. Doxycyclin: adagja: 100 mg / nap 50 kg testsúly felett (14 éves kor felett), az indulás előtt 2 nappal kezdve, folyamatosan, hazaérkezés után még négy hétig folytatva (mellékhatások: fényérzékenység, candidiasis). A gyermekadag a testsúlytól függ! Malarone (Atovaquon + Proquanil): adagja felnőtteknek: napi 1 tabletta, a maláriás területre való érkezés előtt 1 nappal elkezdve, majd folyamatosan szedve, illetve további 7 napig a terület elhagyása után. Gyerekeknek külön kiszerelés készült. Külföldről hozattatható be orvosi vényre. 1 doboz 12 tablettát tartalmaz, ára jelenleg kb. 55 Euro. Kevesebb a mellékhatása, mint a Lariamnak, de ritkán itt is előfordulhat hasi panasz, hányinger, fejfájás, rossz közérzet. Paludrin (Proguanil): Adagja: napi 2 tabletta, utazás napjától kezdve, majd folytatva a maláriás területen való tartózkodás alatt, illetve a terület elhagyása után még 4 hétig. Külföldről hozattatható be orvosi vényre.
Oltási reakció
Mennyi időre ad védettséget

Csonttöréses láz

Okozója
Vírus, melyet emberről emberre szúnyog – Aedes félék visz át csípésével. Ezek a szúnyogok a malária terjesztőjével ellentétben – főleg napközben csípnek. Városokban élnek, házkörüli kisebb vizekben, esővizes pocsolyában szaporodnak és szívesen pihennek a hűvös lakásban.
Betegség
Hirtelen magas lázzal, izületi és izom és csontfájdalommal, hányással kezdődik, esetleg halvány kiütéssel jár. Mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti a betegséget, mely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel.
Különösen kockázatos területek
Közép-Amerika: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama, Kuba, Barbados, Dominika, Jamaika Dél-Amerika: Bolívia, Brazília, Columbia, Equador, Francia Guyana, Guyana, Peru, Suriname, Venezuela, Ázsia: Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malaysia, Myanmar, Fülöpszigetek, Singapur, Thaiföld, Vietnam, Taiwan Indiai szubkontines: Banglades, India, Pakisztán, Sri Lanka Csendes Óceánia: Guam, Cook szigetek, Fiji, Új Kaledonia, Kiribati Afrika: Kelet-Nyugat Afrika országai
Védőoltás
Védőoltás nincs. A szúnyog csípésétől kell óvakodni: A bőrt szúnyogriasztóval kell befújni. A zárt helyiséget rovarriasztóval, az alvóhelyet impregnált szúnyoghálóval kell védeni. Lázcsillapítás, ágynyugalom szükséges. Aspirin (szalicilát) adása kerülendő. El kell különíteni a maláriától, ami azonnal gyógyszeres kezelést igényel.
Oltási reakció
Mennyi időre ad védettséget

Sárgaláz

Okozója
A betegség gyakran tünetmenetes vagy enyhe. A súlyos forma ritkább, azonban halálozása magas. A lappangási idő 3-6 napja után láz, fejfájás, hasi fájdalom és hányás jelentkezik. Átmeneti javulás után sokk és vérzés léphet fel, továbbá vese- és májelégtelenségre utaló tünetekre is lehet számítani. A májelégtelenség sárgasággal is párosul – innen a betegség neve.
Betegség
A sárgaláz alapvetően a trópusi esőerdőkben élő majmok betegsége: az embereket az esőerdőkben honos szúnyogok fertőzik, aminek az eredménye a “dzsungel sárgaláz”. Ha fertőzött személy sűrűn lakott településre utazik, ott a fertőzést már egy másik szúnyogfajta terjeszti emberről emberre, “városi sárgalázat” okozva. Afrikában mindkét forma, D-Amerika országaiban főleg a dzsungel sárgaláz fordul elő.
Különösen kockázatos területek
Közép Afrika és Dél Amerika északi felén az őserdei csapadékos területek.
Védőoltás
A jelenleg használatos élő, legyengített vírust tartalmazó oltóanyag, a beadástól számított 10 nap múlva aktivizálja az immunrendszert. A vakcina igen hatékony és legalább 10 évre védelmet biztosít.
Oltási reakció
A védőoltás csak enyhe tüneteket okoz: az injekció helye bepirosodik vagy megduzzad, a beoltott személy esetleg fejfájást, izomláz-szerű tünetet, nyirokcsomó-duzzanatot érez.
Mennyi időre ad védettséget
10 évre ad védettséget az oltás

Kolera

Okozója
A kolera baktérium fő terjesztője a kolerás széklettel, hányadékkal szennyezett víz, szennyvízzel kezelt nyers zöldségek, gyümölcsök. Akár egy jégkocka, egy szelet citrom is átviheti a fertőzést. Mivel a kórokozó folyóvizek tengerparti torkolatában, lagúnákban szaporodik, az innen származó és nyersen fogyasztott ételek frutta del mare gyakran okoznak tömeges megbetegedést. Ilyen eredettel indult a jelenleg is tartó dél-amerikai járvány.
Betegség
Súlyos hasmenéssel és hányással, gyorsan kiszáradáshoz vezető fertőző betegség. Hirtelen, de nem könnyű megkülönböztetni számos egyéb, az utazókat érintő hasmenésektől. A kiszáradás veszélye csökkenthető megfelelő összetételű – szőlőcukrot, sókat tartalmazó – oldat itatásával.
Különösen kockázatos területek
A kolera elsősorban a fejlődő országok nagy nyomornegyedeinek betegsége, ahol a szegénység a tisztálkodási lehetőségek hiányával és a tanulatlansággal társul. A turisták nem igen szoktak ételt, italt ilyen helyekről beszerezni, így a kolera megbetegedés kockázata csekély.
Védőoltás
Újabban az elölt kolera baktériumot és annak mesterséges úton előállított toxinját tartalmazó, megiható oltóanyagot (további: Ducoral) alkalmazzák. Megfigyelések szerint, ez nem csak a kolerafertőzést, hanem, az utazók hasmenését leggyakrabban okozó Coli baktériumok ellen is védőhatást fejt ki.
Oltási reakció
Oltási reakcióként helyi bőrpír, fájdalom esetleg láz, fejfájás léphet fel.
Mennyi időre ad védettséget
1 hetes időközzel, két alkalommal kell meginni. Coli (ETEC) ellen 3 hónapos időtartamra, 60-70 %-os védelem, kolerával szemben 2 évre 85-90%-os védettség alakítható ki. Fokozza a biztonságot az étellel-itallal kapcsolatos elővigyázatosság és a személyi higiéne betartása!

Járványos agyhártyagyulladás

Okozója
A járványos agyhártyagyulladást többféle baktérium okozza, és nem mindegyik ellen van hatékony védőoltás.
Betegség
Hirtelen kezdődik hidegrázással, erős fejfájással, magas lázzal. Az agyhártyák gyulladását hányás, tarkómerevség (a beteg a fejét nem tudja előre hajtani), aluszékonyság, eszméletvesztés, súlyos formában bőrvérzések jelzik. Orvosi beavatkozás nélkül a halálozás magas.
Különösen kockázatos területek
Mindenütt a világon előfordul. Vannak területek, ahol járványos és tömeges megbetegedést okoz. Ilyen a Sahel néven ismert terület, mely a Szaharától délre és az Egyenlítőtől északra egész Afrikát átszeli, Gambiától Etiópiáig. Nepálban, Szaud-Arábiában (a mekkai zarándokok között) is előfordulnak járványok.
Védőoltás
A baktériumnak nem minden típusa ellen van védőoltás. Az Afrikában és Ázsiában előforduló leggyakoribb törzsek ellen egyetlen oltás 3 évre nyújt védelmet. Azoknak, akik lépeltávolításon estek át vagy immunrendszerüket gyengítő betegségben szenvednek a védőoltás különösen fontos, mert a baktériummal szemben gyenge a védekezőképességük. 2 évnél fiatalabb gyermekek számára az oltóanyag nem megfelelő hatékonyságú, járványveszély esetén azonban őket is oltani kell.
Oltási reakció
Az oltás helyén pír, fájdalom, duzzanat jelentkezhet, láz ritkán lép fel.
Mennyi időre ad védettséget
Az ellenanyag az oltást követően 10-14 nap múlva alakul ki. Iskoláskorú gyermekeknél vagy náluk idősebb fiataloknál, felnőtteknél a védőoltás biztosított védelem legalább 3 évre szól, azonban a 4 évesnél fiatalabb gyermekeknél az ellenanyag gyorsan (2-3 év) csökken.

Merevgörcs

Okozója
A Clostridium tetani baktérium, mely földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül jut a szervezetbe. A baktérium spórái évekig megmaradnak a talajban és a porban, ellenállnak a hőnek, a szárazságnak, a vegyi anyagoknak és a napfénynek. Tetanuszfertőzésre gyanús sérülések lehetnek: mély, elszennyeződött sebek, nyílt törések, idült fekélyek, állati harapások, szakszerűtlenül végzett tetoválás és füllyukasztás.
Betegség
A baktérium erős toxinjával (mérgező anyaggal) károsítja az idegrendszert, izomgörcsöt okozva. A merevgörcs tünetei általában a sérülés után 7-14 nappal jelentkeznek. A toxin erőteljes, folyamatos izom-összehúzódást (jellegzetes a szájzár) és heves görcsöket idéz elő, amelyek gyakran légzési és keringési elégtelenség miatt okoznak halált.
Különösen kockázatos területek
Védőoltás
A megelőzés legjobb módja a tetanusz elleni védőoltás. A gyermekeket, csecsemőkoruktól 11 éves korig kötelezően, ismételt oltásban részesítik (Di-Per-Te, Di-Te). 21 éves kortól – tetanusz fertőzés veszélyének elhárítására – 10 évenként emlékeztető oltás javasolt (tetanusz vagy diftéria – tetanusz – poliomielitis elleni kombinált oltóanyag). Azoknál az utazóknál, akik 1942 előtt születtek, ellenőrizni kell, hogy az alapoltásokat megkapták-e. Utazók számára javasolt az emlékeztető oltás, ha a baleset kockázata nagyobb hosszabb ideig tartózkodnak külföldön, a természettel való kapcsolatuk közeli – és ha az egészségügyi ellátás bizonytalan. Az oltásnak helyi reakciója lehet ( fájdalom, bőrpír, duzzanat) esetleg a beadás után hőemelkedés is jelentkezhet.
Oltási reakció
Az oltás helyén pír, fájdalom, duzzanat jelentkezhet, láz ritkán lép fel.
Mennyi időre ad védettséget
10 év

Gyermekbénulás

Okozója
A poliovírust a tünetmentes ürítő vagy beteg terjeszti. Széklettel szennyezett tárgyak (étel, ital) révén vihető át.
Betegség
A betegség legtöbbször tünetmentes vagy enyhe légúti és emésztőszervi tünetekkel zajlik. A bénulásos forma újabb lázkiugrást követően, agyhártyagyulladással és változó kiterjedésű izomgyengeséggel majd izombénulással jár. A bénulás egy izmot is érinthet, de akár nyaktól lefelé minden mozgató idegre kiterjedve légzésbénulást is okozhat.
Különösen kockázatos területek
Védőoltás
Gyermekkori kötelező oltások részét képezi. Felnőttek újraoltásához, ha járványos területre utaznak, a Dultavax nevű kombinált (diftéria – tetanusz – gyermekbénulás) elleni elölt vírus tartalmú vakcinát alkalmazzák.
Oltási reakció
Mennyi időre ad védettséget

A szükséges oltásokat az alábbi helyeken lehet beadatni Budapesten, valamint a nagyobb megyei ÁNTSZ központokban országszerte:

Intermed Oltóközpont
1134 Budapest, Váci út 70.
Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00
Telefon: 061-787-8770
Mobil: 0620/208-7878

Egyesített Szent István és Szent László Kórház
V. Belgyógyászat – Trópusi betegségek
1097 Budapest, Gyáli út 5-7.
Tel.: +36-1-455-5701; +36-1-455-5703
http://www.eszszk.hu/

REXTRA-BKK Nemzetközi Oltóközpont
1111 Budapest Budafoki út 59.
Recepció: 06/30/573-81-80
http://www.rextramedical.hu/