VAYA Travel > Országinfók > Ázsia > Mongólia

Mongólia

Mongólia Belső-Ázsiában található köztársaság, északról Oroszország, délről a Kínai Népköztársaság határolja, tengerpartja nincsen. Területének nagy része füves puszta, északon és nyugaton magas hegyekkel, délen a Góbi-sivataggal. Fővárosa Ulánbátor, itt él a népesség egyharmada

Mongólia a vad természetéről, nomád kultúrájáról és vendégszerető népéről híres, mely vonzza a turistákat a világ minden pontjáról.

Ebben az országban a legendás múlttal keveredik az a hely, amiben ma még rengeteg lehetőség rejlik.

A jelen Mongóliája olyan új helyet épít magának, ami megfelelően illeszkedhet a modern technológiába, a világgazdaságba, és a gyors fejlődés folyamatába

Éghajlat

Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, az éves csapadék mennyisége 200 mm. Október és március között Észak-Mongólia fölött egy hosszantartó magas légnyomású terület megakadályozza a nedves, meleg levegő bejutását az országba, ezért a telek különösen hidegek és szárazak, ritkán esik hó. A januári középhőmérséklet -20 °C, de a mélyebben fekvő területeken elérheti a -50 °C-ot is. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26 °C. A fővárost Ulánbátort – annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel – a Föld leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosaként tartják számon.

Oltás:

Javasolt oltás (nem fontossági rendben, hanem betűrendben)

  • Kullancs encephalitis elleni védőoltás KE
  • Hastífusz elleni védőoltás
  • Hepatitis A elleni védőoltás
  • Hepatitis B elleni védőoltás
  • Veszettség elleni védőoltás

Kötelező oltás, nemzetközi oltási igazolvány szükséges

  • Nincs

Beutazás:

Magyar állampolgárok diplomata és szolgálati útlevéllel vízummentesen utazhatnak be és 30 napig tartózkodhatnak Mongóliában. Egyéb útlevéllel vízum és érvényes menettérti jegy birtokában, megfelelo anyagi fedezet felmutatásával lehet csak beutazni. A vízumkérelem a budapesti mongol nagykövetségen nyújtható be. Az útlevélnek legalább fél évig érvényesnek kell lennie. Vízumkérdoív kitöltése és 1 db útlevélfénykép szükséges.

Vízumilletékek és eljárási díj: Sürgosség esetén (1 munkanapon belül):

  • egyszeri 25 USD+3USD 50 USD+3USD
  • fél évre többszöri 65 USD+3USD 130 USD+3USD
  • egy évre többszöri 130 USD+3USD 260 USD+3USD

Vízum meghosszabbítás egy hétre: 15 USD, sürgosséggel: 30 USD

Egy hetet meghaladóan történo további hosszabbítás: 2 USD/nap

A 30 napot meghaladó turista célú beutazáshoz mongol utazási iroda meghívólevele szükséges. Hivatalos vagy üzleti célú beutazásnál a meghívó hatóság, ill. üzleti partner meghívólevele, látogató célú beutazás esetén a Mongol Bevándorlási és Allampolgársági Hivatal által láttamozott meghívólevél bemutatása szükséges.

Budapest Nagykövetség
Cím: 1022 Budapest, Bogár utca 14/C.
Telefon: 212-5904
Fax: 212-5731
Misszióvezető: Erdenechimeg Omboosuren
rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
E-mail: mongolemb@t-online.hu